Kerekasztal

Miért gondoljuk, hogy itthon nincs kaland? Magyarországi, kárpát-medencei utazások, túrák

A Járatlan Utakon témakörében maradva nem a nagyvárosokról, nem a megyeszékhelyek fő látványosságairól szeretnénk beszélni, nem is vesznénk el a túrák világában, hanem a rejtetettebb kincseket szeretnénk bemutatni, amit az embereknek látni kell, de nem is tudják, hogy merre induljanak vagy sok esetben nem is tudják, hogy egy adott helyet érdemes megnézni.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Donka Attila

Mindannyian szeretjük az egzotikumot. Minél messzebbre, minél nagyobb kalandba. Aztán ha benő a fejünk lágya, akkor már olyanokat vagyunk képesek mondani, hogy előbb ismerd meg hazádat, aztán utazz messzire. De miért kellene ennyire sarkítani? Miért ne lehetne párhuzamosan is!? Ahogy a lehetőségek adódnak! 30 éve vezetek vízitúrákat, többnyire idehaza. Persze, “jól hangzásban” nem vetekszik a Hernád a Nílussal, a Hortobágy a kazah sztyeppével, de nem is kell nekik. Amíg ott a természet mellett a környezet minden eleme újdonság, érdekesség, kaland, addig itthon sokkal több kötődésünk van a tájhoz. Ezért jobban bele tudjuk élni magunkat. Rácsodálkozni. Felfedezni pedig itthon is van mit. Nem a külvilágnak, magunknak. Bereg, Cserehát, Ormánság, Bükkalja, Nógrád mélye, mind-mind jó arra, hogy világraszóló kalandokat éljünk át. Higyjétek el, még ma sem sokan indulnak el felfedezni ezeket a tájakat!

Dr. Fülep Teofil (VeloTeoFoto.net)

Gyalog és kerékpárral járom Magyarország tájait 1990 óta, szinte minden utamat túrával és kalandkereséssel egészítem ki. A munkáimat is a túrázások irányába tereltem, 12 évig kutattam a hazai hegyvidékeken, helyi idegenvezetőként és túravezetőként is igénybe vehető vagyok. A turisztikai–fenntarthatósági honlap-blogomon a külföldi útjaim mellett ugyanilyen fontosak a belföldi túrák is.

Az utazáshoz belső indíttatás kell, valamint szabadidő és anyagi, technikai lehetőség. Korunkban iparszerű a turizmus, és az utazók többsége büszkén dicsekszik a sikeres útjaival. Nagyon menő messzire menni – és valóban menő. Milyen visszás és érthetetlen, ha valaki messzire jár, de átnéz a saját környékén, nem járja a hazáját. És vajon hogyan értékelhetjük a távoli tájak csodáit, ha nem ismerjük és nem értékeljük a saját tájunkét? Közelre menni is menő!

Kis hazánk és az egész Kárpát-medence mérhetetlenül gazdag táj. Nálunk minden mérsékelt és kicsi, ugyanakkor páratlan és különleges. A hazai pályán tett útjaink szervezése egyszerűbb és elméletileg olcsóbb, kevesebb időráfordítást igényel, kevesebb kockázatot rejt magában. A felfedezés és a kaland élménye pedig ugyanaz, mint amikor a világ végére mentünk! Ezekről beszélgetünk majd a kerekasztalon!

Kisida András

Földrajz tanár, túravezető, idegenvezető.

Fiatal korom óta sokat utazom és túrázom a hegyekben, törekszem minél több időt a természetben tölteni. A hazai és a kárpát-medencei tájak mellett sok helyszínen jártam Európában és a kontinensünkön túl is. A kerekasztal beszélgetéseken örömmel megosztom élményeimet, tapasztalataimat és igyekszem megválaszolni a kérdéseket az adott témában.