Kerekasztal

Lakóautós utazás és építés

Mindent a lakóautózásról – négy különböző szemszögből

A lakóautózás egy rendkívül szabad utazási forma – de vajon kinek valók az egyedi lakóautók…? Egyáltalán mindenki tud lakóautót építeni, aki akar..? És vajon mennyibe kerül egy egyedi furgon megépítése, és kb. mennyi időbe telik..? Sokakban felmerülnek ezek a kérdések, így bennünk is felmerültek, mielőtt belevágtunk. Azóta mi megcsináltuk egyedi autóinkat, és most megosztjuk tapasztalatainkat erről veletek! Szeretnénk eloszlatni a témát övező tévhiteket is, az elő-előkerülő tabukat pedig úgyszint górcső alá vesszük. Sok hasznos infót elmesélünk, legyen szó építésről, vagy utazásról.

Négyünkben az lesz a közös, hogy mind egyedileg építettük meg lakóautóinkat, saját kezűleg! Az viszont különbözik, hogy milyen céllal készítettük, más irányba indulunk majd vele útnak, így másmilyen elrendezést és autót is választottunk. Mindenki más budgetből indult és teljesen más designt alakítottunk ki a végén. Hogy mit miért úgy csináltunk, ahogy, azt is elmondjuk, és még az is lehet, hogy nem mindenben fogunk egyetérteni 🙂

A tervezés és építés folyamatán viszont már mind túl vagyunk, így ezek mellett utazási élményeinkről, és jövőbeli úticéljainkról is fogunk mesélni nektek.

Szeretnénk egy interaktív kerekasztalt, úgyhogy készüljetek kérdésekkel, ezekre örömmel válaszolnuk majd!

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Fekete Ferenc

Két évet az időm nagy részében lakóautóépítésel töltöttem. A két év alatt sok tudást és tapasztalatot szereztem. Az előadásom célja, hogy aki gondolkodik, vagy tervezi hogy lakóautót építsen, annak kezdeti betekintést nyújtsak, hogy is néz ki a valóságban egy ilyen nagy projekt. Illetve, aki már elhatározta, hogy építeni fog azoknak szeretnék hasznos tanácsokat adni arról, hogy milyen autót célszerű beépíteni, hogyan tervezd meg az autót és sok-sok egyéb információt az építéssel kapcsolatban.

Gyulovics Eszter (Tobozlife)

Gyulovics Eszter vagyok, és a travelbug-ot (az utazás iránti szenvedélyt) a szüleimtől kaptam. Ezt a mániát aztán átragasztottam páromra, Ákosra is. Sok rövidebb-hosszabb közös út után pedig úgy döntöttünk, hogy ideje megvalósítani régóta dédelgetett álmunkat, hogy ne kelljen mindig hazatérni az utazásból, hanem annyi időt tölthessünk egy helyen, amennyit szeretnénk.

Így belevágtunk az egyik legnagyobb közös projektünkbe, hogy egy furgont alakítsunk lakóautóvá! Most pedig már az utolsó simításokat végezzük és hamarosan nekivgunk életünk legnagyobb utazásának, beköltözünk a furgonba és első utunk egyenesen Marokkóig vezet majd!

Kellényi Szabolcs (Mesüge)

Az utóbbi 15-20 évemet a munkámból adódóan javarészt utazásokkal töltöttem, és ez olyan sokat adott nekem, hogy mindenképp folytatni szerettem volna.

Dolgoztam hajón, majd mindenfele repülővel mentem, öt csillagos szállodákban laktam.
Megvolt a szépsége, mert sok távoli helyre eljutottam, megjártam a luxus világát, de a fél életem abból állt, hogy foglalásokat, jegyeket intézzek és a földgolyó túlvégén is csak annyim volt, amit a bőröndbe otthon bepakoltam.

Aztán született sorban 3 fiam és akkor munkakört váltottam. Velük még éltünk 3 évet Kínában, aztán mikor hazaköltöztünk, azt mondtam, hogy most akkor nézzük meg Magyarországot is, és nézzük meg Európát is. Úgy, és akkor, ahogy mi szeretnénk. Ott és akkor álljunk meg, amikor mi akarunk.

Váltsuk le a luxust a szabadságra. A dőzsölést a fenntarthatóságra.
Így jött a lakóautózás és az igényeink teljes felülvizsgálata.

Elég konkrét elképzeléseim voltak, hogy milyen autót szeretnék és olyan nem volt gyáriban. Nekem kellett megépíteni. Bevallom, a tervezgetés és megvalósítás legalább annyira izgatott, mint maga az utazás.

Most ott állok, hogy a fiaim büszkén mondhatják, hogy apa a saját kezével építette meg Mesügét és szinte minden hétvégén van vele valamilyen közös élményünk.

És ez mindent megér.

Müller Kinga (VANdorland)

Számomra a természet szeretete és az utazás iránti vágy felnőttként tudatosult. Először piciben kezdtem, sokat kirándultam itthon, aztán túráztam a Tátrában, Montenegroban, majd Norvégiában is éltem egyedül egy évet.

A fjordok országában éltem valami végleg átkattant bennem. Ott tényleg minden sarkon természeti csodákkal találkoztam és rájöttem, hogyha utazok, nemcsak hogy rengeteg szépet látok és élményekkel gazdagodok, de nyitottabbá is válok a világra, és ezáltal a világ is kinyílik felém. Ezt máshogy nem tudom elérni. Az utazás a határaimat is áttologatja, és ad egy olyan bizsergetős szabadság érzést, amit más nem tud.

Akkor döntöttem el, hogy közelebb szeretnék kerülni az utazás egy végtelen szabadságot adó módjához, ami a lakóautózás! Egy lakóautóval tervezhetsz előre, és lehetsz spontán, utazhatsz egyedül és lehet társaságod is, mindenképpen adja a kalandokat! Norvégiai kalandom után hazatérve ezért lakóautó építésbe fogtam projekttársammal, Balázsi Zsolttal, és azóta eljutottunk a folyamat végére, kész lett az autónk!

Nekem pedig amellett, hogy saját magam is lakóutózok, fontos ennek az életformának a népszerüsítése is, ezért létrehoztam egy lakóautós klubot is, ahol egyedi építéssel kapcsolatban cserélünk tapasztalatot rendszeres találkozóinkon. VANdorland oldalunkon pedig megosztjuk a saját építésünk és immár utazásaink tapasztalatait is, nem csak a rózsaszín oldalt, hanem a kihívásokat is megmutatva.