Kerekasztal

Fotózás és utazás: telefontól DSLR-ig

Ha nem elégszel meg azzal, hogy turista-fotókat készítesz akkor segítek, hogy a következő szintre lépj!
Örök kérdés, hogy mit vigyünk magunkkal egy-egy utazásra. Pláne, ha még meg is akarjuk örökíteni azt. Mi minden legyen az, ami fontos és elengedhetetlen kellék, hogy a fotóstáskába kerüljön, eleve milyen táskát vigyünk, hogyan vegyük fel a kapcsolatot a helyiekkel, hogyan figyeljük ki a legjobb fényviszonyokat, mikor milyen eszközöket használjunk. Szó lesz némi fotóetikáról is.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Dr. Fülep Teofil (VeloTeoFoto.net)

8 éves koromtól fotózok, azóta minden lépcsőfokot megjártam a fekete-fehér képek fürdőszobai előhívásától a színes diázáson keresztül a DSLR fotózásig. Az utazásaim és túráim egyik kiemelt célja a fotózás. A fotóimat előadásokon, cikkekben és blogcikkekben használom fel, néhány képem díjat kapott.

Miért és mivel fotózzunk? Milyen előnyei és hátrányai vannak a különböző fényképezőgép kategóriáknak? Milyen kiegészítő eszközökre lesz szükségünk? Hogyan készüljünk fel egy jó fotósorozat elkészítésére? Hogyan vigyázzunk a fotófelszerelésünkre? Túrán és utazáson általában mozgásban vagyunk, nincs sok időnk egy helyen – így hogy készülhetnek jó fotók? Hogyan ne kerüljünk bajba a fényképezésünk miatt? Ezekről a kérdésekről beszélgethetünk a kerekasztalon.

Káplár Balázs

5 évesen kaptam az első fényképezőgépem, 16 évesen kezdtem kínaiul tanulni. Az eddigi életem harmadát Kínában töltöttem, írtam útikönyvet Pekingről, jelenleg is látható kínai képeimből egy fotókiállítás a Guangzhou Oriental Museumban. Munkám során elsősorban kínai gyárakat látogatok, de emellett szoktam fotótúrákat is szervezni, legtöbbször Kína tibetiek által lakott részeire és 5 éve aktívan sárkányhajó versenyzek egy helyi csapatban.

Instagram

Martin Ferenc

Élmény, látvány, de hogyan és mivel örökítsem meg, osszam meg másokkal? Mit vigyek és mit ne, mit vegyek és mit ne? Mennyi, mekkora, és mennyibe kerül? Mit, mikor és hogyan fotózzak? 

Sok kérdés, ami bizonyára sokakban felmerült már egy utazás során, illetve az arra felkészülés közben. E témákban elmélyülni ugyan rövid ez a beszélgetés, de remélem hasznos információkkal lesznek gazdagabbak a hallgatók. 

Martin Ferenc vagyok, lassan egy évtizede lelkes amatőr fotográfus, majd korábbi főállásomból 2020-ban felmondva, immár hivatalosan is hivatásos fotós. A sarkvidéktől a trópusokig, Hong Kong és Japán metropoliszaitól az Alpok és Himalája hófödte hegyeiig, sokfelé fotóztam már, nemrégiben pedig Japánban volt egy fotókiállításom.

Facebook
Instagram

S. Varga Ilona

S.Varga Ilona

Hogyan cserkészd be lencsén keresztül a világot – avagy hogyan ne légy “japán turista”

Fotográfusként és utazóként azt gondolom, meg tudok osztani néhány tapasztalatot fotózással, aközben történő személyes helyzetbe kerülésekkel, tájak becserkészésével és technikai kihívásokkal kapcsolatosan.

Weblap

Sztori: Tábla állt Tiberiasból kivezető úton: ne térj le, veszélyes terület, műemlékvédelem. Nosza, kocsi befékez, kiszállok és elmerülök Tiberius császár palotájának romjai között. Szó szerint elmerülök, mert vagy két méterre a föld alatt van, nyitott, mégis sikerült kis híján beszakadnom egy mozaikos udvarba. Megérte, csodás kétezer éves mozaikpadlót fotózhattam. Kimászni már nehezebb volt.