Kerekasztal

Előkészületek az utazáshoz

Hova és miért utazzunk s hova ne (felkészületlenül)? Ingyen múzeumok, kedvezmények, városnézési tippek

Az első hüvelykujj-emeléstől a profi ride&jump-ig. Stoppoltál már? Szeretnél stoppolni? Félsz stoppolni? Idegesítenek a stopposok? Vagy csak nem érted, hogy működik ez az egész?

Ez az a kerekasztal beszélgetés, ahol nem blogíró, könyvkiadó, facebook-posztoló, pénzért okoskodó megélhetési utazók osztják az észt. Mi azért leszünk, hogy amit valaha is tanultunk úton-útfélen, megosszuk Veletek.

Ha érdekelnek tippek, trükkök, vagy akár az arany középút egy utazás megszervezésére, legyen akármilyen hosszú is, ha tudni szeretnéd, hogy lehet a legjobb dolgokat megtalálni egy országban, akkor ezen a kerekasztalon a helyed!

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Donka Noémi

Már gyerekkorom óta érdekel az utazás, kiskoromban stewardess akartam lenni. Végül nem az lettem, de fiatal felnőttként teljesen beszippantott az utazás világa. Ám egészen 4 évvel ezelőttig még nem tudtam, hogy mekkora szabadságot képes adni ez a szenvedély – ugyanis ekkor leltem rá a szóló utazásra. A szóló utazásnál pedig hatványozottan fontosak az előkészületek. Ráadásul én eléggé tervezős ember vagyok, szeretem, ha felkészülten tudok nekivágni egy utazásnak. Szeretném veletek megosztani azokat a lépéseket és tippeket, amiket én minden utazásnál követni szoktam, hogy a lehető leggördülékenyebben teljesen az utazásom.

A kerekasztal beszélgetés során érinteni fogjuk az egészségügyi feltételeket, a “kutatómunkát”, a biztonságot, a pénzváltást, a legjobb appokat és még rengeteg más témát is.

Kalandjaimat az alábbi oldalakon vezetem, ahol az utazás mellett az olvasás iránti szenvedélyem is központi téma:
Instagram
Facebook
Honlap
TikTok

Papp Tibor

Már gyermekként a természetet jártam, családom szinte minden héten túrázott. Egyetemi évek után tíz évig szinte csak a munkámnak éltem, de eljött a pillanat amikor éreztem, hogy tért és időt kell adjak magamnak így újra megtaláltam azt, ami fontos számomra magát az utazást.

Jelenleg több mint 280 repülő út van mögöttem, úticéljaim főleg a rövid ideig akár többször is ugyanarra a desztinációra szolnak. Rövid utazás számomra az egy napos és épp valamivel egy hetes időtartamra vonatkoznak.

Vallom, hogy a piaci ár fele alatt kompromisszumok árán bárhova el lehet jutni. Nyitottnak kell lenni, folyamatosan figyelni az adódó lehetőségeket, nem ragaszkodni konkrét időponthoz és csak egy- két desztinációhoz.

Sokak számára furcsa, hogy miért ugrok ki csobbanni egy napos utazással a Római Ostia szabad standra, vagy Mallorcára vagy épp Mikronosra. Viszont nagy „ kedvencem” az error fare repülőjegyek.

Szilágyi Ágnes

Szilágyi Ági vagyok, egy hétköznapi lány, aki imád utazni. Nagyon! Annyira, hogy lassan gyakrabban kérdezik meg tőlem azt, hogy „hova utazol legközelebb?”, mint azt, hogy hogy vagyok. Egy-egy utazás, ismeretlen hely felfedezése sokkal nagyobb örömöt okoz számomra, mint a mindennapi tárgyak, amelyeket nagyon könnyen elfelejtünk, megununk. Ezért az egyik legnagyobb álmom az, hogy az egész világot beutazzam.

Erdélyben nőttem fel, csupán három és fél éve élek Budapesten, viszont azóta igyekszem kihasználni a nagyváros adta utazási lehetőségeket: havonta-kéthavonta elutazom új városokba, országokba – olyan nincs, hogy ne lenne egy-két repülőjegy a tarsolyomban.

Nem vagyok digitális nomád, helyhez kötött munkám van: sokan menekülnek a 9-től 5-ig tartó irodai munkától, én viszont szeretem! Úgy gondolom, hogy ha igazán komoly hobbi az utazás, akkor semmi sem állíthat meg abban, hogy sokat utazzunk. Az évi 21 szabadnap sem, és az sem, ha nem vagyunk milliomosok.

Az utazás az életem szerves részévé vált, akkor érzem a legboldogabbnak magam, ha új országokat, új városokat fedezhetek fel.

Két éve írom az Utazás a köbön című blogomat, ahol igyekszem hasznos tippekkel és élménybeszámolókkal ellátni azokat, akik szeretnek utazni.

Mindenhol jó, de legjobb külföldön!

Elérhető vagyok itt is:
Facebook
Instagram
Youtube

Kovács Virág

Az első nagy utazásomhoz, 2015-ben a „világkörüli utamhoz”, épp a Járatlan utakon fesztiválon bátorodtam fel végleg és gyűjtögettem össze az információkat, praktikákat. A legfontosabb élményem az volt, hogy minden régiónak van itt egy szakértője, akihez bizalommal fordulhatok, és út közben is akad, aki inspirál, erősít, infóval segít.

Közép és Dél-Amerikát 4+5 hónap alatt jártam be, Dél-Kelet Ázsiában is 4 hónapot kalandoztam. Európát konferencia turizmus keretében, és kéthetes stoppolásokkal vagy bringával jártam be az elmúlt 15 évben.

Multimodális vagyok, azaz a tömegközlekedés, gyalogtúra, kerékpár, ride-sharing – és ezek optimális kombinációját használom. De a bringa adja a legtöbb rugalmasságot nekem, néha persze nem könnyű a bringával együtt utazni. Rá kell érezni minden országban az ottani legjobb utazási stílusra.

Minden esetben saját szervezésben utazom, optimalizálva a költségeket, egyedül vagy barátokkal csoportosan. Mindenhol érdekel a kultúra, a történelem, a vallás, a földrajz, az ételek, az építészet és a közlekedés. Minimalista felszereléssel, a legolcsóbb kombinációkat keresem.  íÍgy inkább lassabban utazom, hogy többet tapasztaljak.  Indulás előtt mindig van egy repülőszőnyegem, amire a szükséges cuccokat szelektálom.

Instagram
Twitter

Kassay Tamás (Spabook)

Kassay Tamás vagyok, a Spabook blog-magazin alapítója. Bőröndös utazóból lettem hátizsákos blogger, aki hostelek és luxus szállodák között ingázva, bloggerből turisztikai tanácsadóvá vált. Ki tudja hová vezet még az az út, amin a Járatlan Utakon Fesztiválon indultam el néhány éve! 

Facebook oldalam mellett több utazós csoportot vezetek, élményeket, tudást és híreket megosztva a nagyjából 30 ezer fős közösség számára.
Inspirációból, tanulságokból és meglepő dolgokból nem lesz hiány.