Kerekasztal

Túravezetés tabuk nélkül. Hivatás vagy hobbi?

Talán már eszedbe jutott az a gondolat, milyen lehet utaskísérőnek, idegenvezetőnek vagy túravezetőnek lenni. Olykor csábítónak tűnik ez a feladat, különösen akkor, amikor valamilyen fantasztikus programon vettél részt és minden szuper volt: a vidék, ahol jártál, az időjárás, a társaság, vagy éppen az a személy, aki vezetett stb.

De a körülmények nem mindig ilyen ideálisak: lehet, hogy semmi nem olyan, mint amilyennek megálmodtad: ködös idő, felkészületlen útitársak, eltévedés, veszélyhelyzet, baleset. Ekkor már nem olyan könnyű a vezető feladata. Akár hobbi szinten, akár magán szervezésben vagy cég nevében visz valaki egy csoportot, a döntések az ő kezében vannak, és a felelősség is az övé. 

Mi a túravezető felelőssége, jogosultsága? Milyen képzettségek, jogosítványok és tapasztalatok kellenek egyáltalán hozzá? 

Milyen a túravezetők helyzete ma Magyarországon? Mi a helyzet a feketén dolgozó, lelkes önjelölt túravezetőkkel, és mi van a hivatásosokkal, akik ebből szeretnének megélni?

A Túravezetés tabuk nélkül c. kerekasztal-beszélgetésen ezeket a témákat szeretnénk körbejárni Veletek. Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt, és azokat is, akik ebben a témában meg szeretnék osztani tapasztalataikat, véleményüket.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Kiss Tamás Benedek

Benedek igazi „mindenevő”. Szívesen tölti szabad- és munkaidejét a természetben magashegyi trekkingel, via ferrátázással, kajakozással, kerékpározással, motorozással és jógával. Túrázási tapasztalatait már 1991-ben kezdte gyűjteni.  Hosszú évekig csak itthon túrázott és végigjárta az Országos Kék Túrát is. Nyughatatlansága nem tartotta a felszínen, ezért hosszú évekig a barlangok mélyét járta Magyarországon és külföldön. A barlangaszással párhuzamosan hegymászás kezdte el érdekelni.  A 90-es évek végén, a csúcsmászások során ismerkedett meg a via ferrátázással, amibe első pillanattól kezdve otthon érezte magát. Erdők, barlangok és hegyek után, a vizek világát járta, ezért először Magyarország vizein majd külföldi vadvizeken gyűjtötte tapasztalatait és szívesen hódol a vitorlázás örömeinek is. Járt a nagyvilágban – Marokkó, Szíria, Irán, Európa országai, Anglia, Írország, India, Dél-Amerika, USA, Dél és Közép-Afrika. A világjárás, túrázás, hegymászás és különböző kultúrák megismerése szorosan összekapcsolódik nála, bárhol is jár a világba. Azért, hogy ismereteit, tapasztalatait átadja, utakat vezet USA-ba, Iránba, Izlandra. Kedvencei a magashegyi via ferráta túrák és könnyebb magashegyi csúcstúrák.

Jelenleg intenzíven foglalkozik az önismeret és a jóga mélyebb szintjeivel és jóga oktatóként és önismereti programok keretében igyekszik tapasztalatait tovább adni.

Turi László

Gyermekkorom óta igyekszem minden szabadidőmet a természetben tölteni. Tizennégy éves korom óta járom a magyarországi hegyeket és barlangokat. Külföldön is több hasonló helyszínen megfordultam, többek között számos via ferratán is. Később ismerősöknek, baráti társaságoknak és egyesületeknek is vállaltam túraszervezést és túravezetést. Sok év alatt elvégeztem a szükséges tanfolyamokat, így több ágazatban rendelkezem túravezetői végzettséggel.

Kisida András

Földrajz tanár, túravezető, idegenvezető.

Fiatal korom óta sokat utazom és túrázom a hegyekben, törekszem minél több időt a természetben tölteni. A hazai és a kárpát-medencei tájak mellett sok helyszínen jártam Európában és a kontinensünkön túl is. A kerekasztal beszélgetéseken örömmel megosztom élményeimet, tapasztalataimat és igyekszem megválaszolni a kérdéseket az adott témában.