Kerekasztal

Stoppolásról A-Z-ig

Stoppos kisokos nemcsak stopposoknak

Az első hüvelykujj emeléstől a profi ride & jump-ig.
Stoppoltál már? Szeretnél stoppolni? Félsz stoppolni? Idegesítenek a stopposok? Vagy csak nem érted, hogy működik ez az egész?
Gyere, ülj le hozzánk, bízz bennünk, van pár jó sztorink…
Ez az a kerekasztal, ahol nem blogíró, könyvkiadó, Facebook-posztoló, pénzért okoskodó megélhetési utazók osztják az észt. Mi azért leszünk ott, hogy amit valaha is tanultunk úton-útfélen, megosszuk Veletek.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Csonka Gábor (Vándorboy)

Vándorboy vagyok, nem áll tőlem messze a kalandozás. A korábbi életemben is ezt tettem, független rádióztam, Buddhista Főiskolán tanultam, világutazó lettem, majd ezen fesztivál létrehozója, működtetője vagyok, s egyébként túravezetőként dolgozom több cégnek is, 33 országba már csoportokkal is voltam.

Mivel 155 országban utaztam, utazásaimról, gondolataimról a blogomban olvashattok.
Mindig utaztam, stoppal, über low budget… aludtam sivatagban, dzsungelben, hegyekben a szunyoghálómban, hálózsákomban. Sátor nélkül. Having home nowhere, being home everywhere. De az én utamat követtem, épültem és tanultam belőle. Boldog voltam. Nem könnyű út, de stoppoláskor annyira feltöltődik az ember, hogy van a világon még segítőkészség, együttérzés, hogy ez 13 éven keresztül az úton tartott. Stopposként. Egyedül. Kíváncsian. Töltekezve.
Blogomban erről is írtam anno egy bejegyzést és mind a mai napig életem és emlékeim nagy része kötődik ehhez. Én nagyon örülök, hogy a fiatalok között is vannak, akik erre az útra lépnek. Őket szeretném inspirálni, bátorítani, mert érdemes elindulni az ismeretlenbe, hiszen az élet a komfortzónán túl kezdődik.

Szűcs M. Sándor

37. éve stoppolok. Igen még a múlt században, évezredben kezdtem, nyolc évesen. Volt, hogy pár évig hivatásos nemzetközi kamion és busz sofőrként gyűjtögettem az aszfaltcsíkokat, de ma már hagyom, hogy más vezessen helyettem.
Ahhoz képest mindig gyorsan haladok, ha azt vesszük, hogy háttal a célnak, arccal a segítség felé lájkolom a forgalomban résztvevőket.
Eddig mindig eljutottam oda ahova akartam.
Mindig jó helyen voltam ahhoz, hogy tapasztalatokat gyűjtsek.
Ha kíváncsi vagy néhányra, gyere el a kerekasztal beszélgetésre, hátha Te is gyűjtesz párat!

Facebook
Weboldal

Fekete Zoltán

Hogyan utazzunk kevés pénzből, hogyan vadásszunk couchsurfing szállásra és miért több ez mint egy ingyen szállás.

Mire figyeljünk az utunk során és hogyan készüljünk fel rá

Gyerekkoromban sokat utaztunk a szüleimmel így már az utazás szeretete hamar megtalált. Diákként alkalmam volt megtapasztalni milyen 1-1 szemesztert külföldön tölteni és merőben más volt mint amikor az ember 1-1 hétre utazik el és gyorsan be akar mindent sűríteni. Úgy döntöttem, hogy 1-2 hétnél több időt szeretnék újra külföldön tölteni, azonban ezt az ember főnöke nem nézi jó szemmel általában.

Mindig csodálkozva gondoltam azokra akik el mernek indulni autóstoppal messzebb távolságokra. Egyáltalán az a tudat, hogy beszállnak egy idegen ember mellé akit nem is ismernek. Azonban pár utazós előadás, mint Vígh Bori vagy Utazómajom, Tóth Gábor előadása meghozta a kedvemet, hogy én is kipróbáljam és megnézzem, hogy tényleg működik-e az, ha az ember kevés pénzzel indul el utazni. Valamint ide sorolnám kedvenc filmemet: Út a vadonba, amely szintén sok motivációt adott.

A löketet leginkább az elinduláshoz a meglévő állásom megszűnése hozta meg, és még mások egyből állást kerestek én úgy döntöttem, hogy bontom a sátorfámat és elindulok egyedül Európában kalandozni.

Ha velem tartotok az előadásomon megtudjátok, hogy érdemes autó stoppolni, hogyan szerezzetek couch surfing szállást, hogyan vadásszatok 1 eurós buszjegyet, mire figyeljetek az út során és milyen mentalitással érdemes utazni.

Előadásomban sokat fogok mesélni a velem megtörtént tanulságos kalandokról de mindenhez kötök majd egy hasznos, gyakorlati tanácsot.

Útvonalam a következőképp nézett ki: Hollandia – Belgium- Franciaország- Spanyolország.

Spanyolországban kiraboltak így haza kellett mennem Magyarországra, de ezt majd elmesélem.

Célom az utazással új emberek megismerése, történeteik meghallgatása, korábban nem látott helyek meglátogatása és minél több kaland átélése. 

Az utam során rengeteget tanultam magamról, a világról és hogy a média miatt azt hisszük, hogy a világ rossz hely, pedig ez nagyon nem igaz.

Filozófiám, hogy utazz nyitott gondolkodással, ne legyél előítéletes mások felé, segíts másoknak és ne rohanj! Éld át tudatosan is az utazást! Élvezd!