Kerekasztal

Lakóautóval a magunk útján

Lakóautóval a magunk útján

Ahány ember, annyi féle lakóautó! Mi hárman is három féle történettel érkezünk hozzátok, és egy kerekasztal erejéig fogunk lelkesen mesélni a saját kezűleg épített lakóautóinkról, és eddigi utazós élményeinkről. 

Inspiráló és hasznos témákkal is készülünk, hogy mindazok számára adjon ez a beszélgetés, akik saját maguknak szeretnének lakóautót építeni, vagy épp gondolkoznak hosszabb-rövidebb lakóautós utazásokon, netán digitális nomádok szeretnének lenni.

Elmondjuk, hogyan építettük meg autóinkat, szót ejtünk eddigi kalandjainkról, hogy miben más egy lakóautós utazás, és hogyan készülünk fel rá? Mesélünk róla, hol jártunk eddig, és mi a következő úticélunk, no meg azt is, hogy milyen is a lakóautós közösség. 

Röviden – átadjuk mindazt, amiért mi is imádjuk ezt az életformát!

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Göbölyös Zsolt (AdVANture by Speedzone)

Úton lenni boldogság, megérkezni: halál, mondta Jack Kerouac és az Úton c. regénye kicsit a mi ars poeticánk is lett. Lakóautóval utazni, minden éjszakát máshol tölteni, más emberekkel ismerkedni volt a fő motivációnk, amikor a lakóautó építésébe fogtunk. Mert az élet egy képeskönyv, és aki nem utazik, az csak egy oldalát nézi egész életében, aki utazik, az pedig végig lapozza az összes oldalt. A lakóautó ehhez egy eszköz, amely eszköz soha nem ideális és mindenkinek más. A miénk ilyen, másé olyan, jövőre talán a miénk is olyan lesz, vagy a másé fog a miénkre hasonlítani. Ez is pont olyan színes, mint a világ, amit szeretnénk minél jobban megismerni.

Müller Kinga (VANdorland hungary)

Kinga vagyok, két lábbal a földön járó álmodozó. A természet szeretetével indult számomra az utazgatás, túráztam itthon, aztán a Tátrában, Montenegroban, majd Norvégiában. A fjordok  országában éltem is egy évet még bőven a járvány előtt, és ez az élmény valamit végleg megváltoztatott bennem. Ott tényleg minden sarkon természeti csodákkal találkoztam és rájöttem, hogyha utazok, nyitottabbá válok a világra, és ezáltal a világ is kinyílik felém. És ez jó. Rájöttem, hogy az utazás a határaimat is áttologatja, és ad egy olyan bizsergetős szabadság érzést, amit más nem tud. 

Akkor döntöttem el, hogy közelebb szeretnék kerülni az utazás egy végtelen szabadságot adó módjához, ami a lakóautózás! Egy lakóautóval tervezhetsz előre, és lehetsz spontán. Akárhogy is, mindig ad valamit. Norvégia után hazatérve ezért lakóautó építésbe fogtunk Balázsi Zsolttal, és azóta eljutottunk a folyamat végére, kész lett az autónk! 

Szeretnénk, hogy sokan kedvet kapjanak a lakóautós életforma kipróbálására, és reálisan lássanak rá az építési folyamatokra, ezért a kezdetektől őszintén meséltünk az építésről, buktatókról, kihívásokról a VANdorland felületein. Az pedig egyáltalán nem véletlen, hogy „Dokival” és „Némóval” fogok a lakóautózásról beszélgetni, mindketten sokat utaznak, és aktívan adnak a lakóautós közösségnek, raádásul ők is, ahogy mi is, saját maguknak építették az autójukat.

Németh Zoltán

Mit is írjak magamról? Írjam, hogy már kölyökkoromban is vonzott az ismeretlen, hogy órákig tudtam ülni a tóparton, vagy egy szikla szélén, bámulva a messzeséget? Nem, ez nem lehet érdekes azok számára, akiknek a lelke kalandos tájakon jár. Írjak az életfilozófiámról? Ezt már előttem Márai megfogalmazta röviden, tömören. ” Utad értelme nem a cél, hanem a vándorlás.”

Leírjam, hogy az idők során a sátrazástól hogyan jutottunk el a lakóautó építésig? Ez most ide hosszú lenne, de ha érdekel, akkor szívesen elmesélem, és a lakóautóépítés rejtelmeibe is beavatok bárkit, megosztom az évek során összegyűlt tapasztalatokat a kerekasztal beszélgetésen, mint ahogy azt már számtalan esetben megtettem különböző fórumokon.

Írjak a részletek fontosságáról? Igen, ez izgalmas lehet. Mikor vándorlunk, sokszor, túlságosan sokszor tapasztaljuk, hogy az emberek elrohannak a szépségek, értékek mellett. Észre kell venni, hogy ha időt adunk magunknak, akkor mesél az erdő, történeteket suttognak a sziklaszírtek, festői képeket láthatsz a tükrös tengerszemekben, és csodás előadásokat mutatnak be az állatok. Giccsesen hangzik? Lehet…..de éppen ez a lényeg, amitől egy lakóautós túra felejthetetlen lesz számunkra.