Kerekasztal

El Camino Party

Élmények, tapasztalatok, kérdések, válaszok.
Fórum készülőknek, indulóknak, hazatérőknek.

Anno egy ártatlan baráti kérdéssel kezdődött 4, caminókat járt zarándok ötletelése, szervezkedése: legyen egy rendszeres működő fórum, ahol mód lesz a caminós élményeket elmesélni, megbeszélni, ismét átélni, a tapasztalatokat megismerni, átadni. Így jött létre az El Camino Party. Egy hely, egy lehetőség zarándokok és jövendő zarándokok számára beszélgetni, élményt megosztani, hangulatot felidézni, kapcsolatokat teremteni. Miért is gondoljuk úgy, hogy segítségre lehetünk? Ha nem is tudunk mindent a Szent Jakab utakkal kapcsolatban, de sok mindent láttunk, tapasztaltunk eddigi útjainkon. Együttesen 9 ország úgy 36 Szent Jakab útvonalán kb. 37 000 km-t tettünk meg. Hisszük, hogy a személyes tapasztalatcserének mindig van egy kis többlet hozzáadott értéke. Büszkék vagyunk azokra a zarándoktársainkra is, akikkel találkozhattunk és eljutottak Santiagóba. Gyertek! Kérdezzetek! Beszélgessünk! Felkészülésről, indulásról, útról, hazaérkezésről.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Dr. Megyeri György

Mit is tudok hozzátenni a Caminóhoz kapcsolódó kerekasztalhoz? 18 éve jártam először a Szent Jakab úton. Nem voltam vele tisztában, de éppen Szent év volt, mint ahogy idén is. Követve – vagy időnként, helyenként kevésbé – a Szent Jakab utak jelzéseit jártam 7 országban, megismertem majd 30 különböző útvonalat, gyalogoltam összességében mintegy másfél évnyit, elkoptattam vagy 25 pár cipőt … Hogyan látom ezek után a Caminót, a Szent Jakab Zarándokutakat? Jó pár dolgot átéltem, tapasztaltam út előtt, út közben és út után is. Mindamellett mindig ott az érzés, hogy egyre kevesebbet tudok. 😉 De bízom benne, – és társaimmal együtt azért magunkban is, – hogy képesek leszünk a kérdésekre válaszolni, számotokra is hasznosítható gondolatokat megosztani. Gyertek, és kérdezzetek, beszélgessünk!

Facebook
Weboldal

Ferencz Katalin

Úgy kezdődött …, hogy 2007-ben Montserratban zarándokáldást kaptam. Idő kellett, hogy a szándékból elhatározás, majd útnak indulás legyen, de a 2014-es Portugál út egy örök szerelem kezdetét hozta el. Amikor már nem volt érv, hogy csak két hét szabadságom van, és az sem volt kérdés, hogy ülő munkából indulva bírni fogom-e? 😊 Azóta Santiagoba és Fisterrába már hosszabb utakat megtéve is sikerült sokszor megérkezni, mert azt hiszem a legjobb dolog “csak” úton lenni, megélni, jelen lenni.

Véleményem szerint a legnagyobb csoda zarándoklatban, hogy minden teljesen egyedi és személyreszabott, ami nem függ az időtől, vagy a zarándok korától. Csak rólad szól, a Te döntésed, a Te vállalásod, a Te élményed. Ezt mindenkinek át kell élnie!

Facebook

Pintér Andrea

Notórius visszajáró vagyok és – mint oly sokan közülünk – Camino addiktív személy. 11 évvel ezelőtt az átlagosnál is kevesebb fizikai felkészültséggel, de mentálisan erős akarattal és hittel indultam el először a Camino Francés 800 km hosszú útján. Akkor még azt gondoltam, hogy egyszeri alkalomról lesz szó, de szinte még haza sem repültem, máris erős visszavágyódást éreztem. Azóta többször is útra keltem és több El Camino útvonalat is bejártam. 2014-ben hospitalera (zarándokfogadó) önkéntesként igyekeztem visszaadni valamicskét abból a tengernyi jóból, amit az úttól kaptam. Élményeimet, tapasztalataimat az „Andrea az El Caminón” című blogon teszem közzé. Főleg az idősebb korosztályt szeretném biztatni a saját példámon keresztül, hogy soha nincs késő és nincs lehetetlen, csak akarni és cselekedni kell. Alig két éve kezdtem el spanyolul tanulni, mert még mindig a jövőbe tekintek, pedig már bőven 50+ évjárat vagyok …😊

Facebook
Weboldal

Vizy Péter

Cserkészettel kezdtem, hazai túrákkal folytattam, majd 2013 a Francia úton megjártam a Camino legismertebb közel 800 kilométerét. Ez után nem volt megállás, 2014-ben elsétáltam Budapesttől egészen Lisszabonig fél év alatt. Ezt követő években szinte sorban jártam be az útvonalakat szerte Spanyolországban, eddig közel 13000km-t mentem rajtuk. Törekszem, hogy low budget-ben Caminozzak, napi 3-4 euro a limitem, van, hogy sátorban alszok, de előfordultak eléggé extrém helyek is, mint temető vagy csónak. Az utóbbi pár évben, amikor éppen nem sétálok, akkor a világ távolabbi szegleteibe utazom, voltam Új-Zélandon, Peruban, Izlandon … stb, szeretném megismerni jobban ezt az aranyos kis bolygót.

Facebook
Weboldal