Kerekasztal

Ázsia: minden, ami Kelet

A fókuszban India, Thaiföld, Szingapúr, Fülöp-szigetek, Japán

Ázsia nem véletlenül az utazók egyik legkedveltebb célpontja, a hátizsákosoktól a luxust élvezőkig. Kezdő utazóknak különösen ajánljuk, hiszen viszonylag könnyű utazni, olcsó, sok helyen jó a klíma (nincs is jobb, mint ide menekülni a tél elől) és ha alapvető elővigyázatossági szabályokat betartunk, a legtöbb része viszonylag biztonságos is.

Saját élményeinken keresztül mutatunk pár ötletet, hogyan utazz olcsóbban, vagy szerezz több élményt. Elmondjuk saját használatú megoldásainkat, amivel az olyan hírhedten drága helyek, mint pl. Ausztrália, Japán vagy Szingapúr is olcsón bejárhatók.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Caitanya Das

Caitanya Das (Csétanyja dász) vagyok, avagy Karádi Csaba. Krisna-hívőként ’91 óta járom Indiát. Az első pillanattól kezdve tudtam, hogy ez az én világom. Imádom.

Rengeteg zarándokhelyet, várost, falut, templomot bejártam. Éltem is kint majdnem egy évet huzamosan… de a ragaszkodásom Indiához nem csökkent.

Ismerem az utcákat, ismerem az embereket, a templomokat, a félisteneket, az ételeket, a szagokat… Amikor meghallom a jellegzetes indiai akcentust, pl azt, hogy „no problem”, akkor, ha abban nem is vagyok biztos, hogy nincs probléma, de azt tudom, hogy jó helyen vagyok.

Sokáig azt hittem, hogy Ázsiában így élnek az emberek. Aztán, az idők során eljutottam Délkelet-Ázsia más országaiba is, és rájöttem, hogy sehol máshol nem élnek úgy az emberek, mint Indiában. 

A kerekasztalon Indiát fogom „képviselni”.

Facebook
YouTube

Martin Ferenc

Martin Ferenc vagyok, világutazó fotós, Európa után eddig Ázsiában utaztam a legtöbbet. 

Japánban eddig összesen háromszor jártam, az első utat (egy ösztöndíjat) leszámítva saját magamnak tervezve-szervezve az utat, egyedül töviről-hegyire (Hokkaidótól Kyushuig) bejárva az országot. A nyelv ismerete, az ismerősök, és ezen utak révén rengeteg tippet, trükköt, tapasztalatot gyűjtöttem össze a Japánban utazással kapcsolatban – ami a hiedelemmel ellentétben meglepően szerény költségvetésből is kihozható. 

Szingapúrban és Malajziában munka kapcsán sokszor jártam, minden alkalommal egy-két hetet megszállva, így kis túlzással Szingapúrt jobban ismerem, mint szülővárosom egyes részeit. 

Indiába szintén munka révén jutottam el, de nem csak a kiküldetésem alatt, szinte minden hétvégén utaztam hátizsákkal, egymagam valamerre; hanem a közel kéthónapos kiküldetés végével is még ráhúztam egy pár hetet, folytatva az utakat még tovább Rajasthan és Himachal Pradesh (és a Himalája) felé. 

Emellett jártam már Hong Kongban és Makaóban is, illetve tervben volt egy nagyobb körút Szingapúrból kezdődően, Malajzián és Thaiföldön keresztül Vietnámmal, Kambodzsával, és régi álmommal, Mianmarral – de ez sajnos a pandémia és a polgárháború miatt egyelőre parkolópályára került.

Facebook
Instagram

Miháczi Bejja

Miháczi Bejja vagyok.
Még vissza se értem az egyik utamról, már tervezem a következőt.

Az utazásaimat mindig magam szervezem, még sosem utaztam utazási irodával. Sokszor utazom egyedül, de barátok és a családom is szívesen csatlakoznak hozzám.

Annak idején vettem egy videókazettát, rajta a Damnoen Saduak úszópiaccal és a Yee Peng Fesztivállal Chiang Maiban. Akkor kezdtem el bakancslistát írni, ami egyre bővül.

Hihetetlen élmény volt, amikor megérkeztem Thaiföldre. Már az első pillanatban éreztem, hogy Ázsia „beszippantott”, elvarázsolt. Azóta évente többször is visszajárok, ahogy a szabadságom engedi.

Minden úton tanulok valami újat és kipróbálok helyi finomságokat, amiket még nem kóstoltam. Eljutok olyan helyekre is, ahová az átlag turista nem igazán teszi be a lábát és elvegyülök a helyiek között, sokszor náluk is szállok meg.

Általában 3 hetes utakra utazom, de most épp egy 2,5 hónapos thaiföldi útról érkezem a Fesztiválra, ahol megtapasztaltam a Covid „előnyeit” is. Erről is szívesen mesélek nektek a kerekasztalon, ahol sok hasznos tippet és élményt osztunk meg veletek.

Facebook
Facebook csoport
Instagram
Youtube

Szakács Bernadett

Szakács Bernadett vagyok „világkutató”. Gyerekkorom óta rengeteget utazok és tinédzser korom óta aktívan keresem a lehetőségeket a világutazásra és legtöbbször el is érem ezeket.

A kerekasztalon Japánról beszélnék, hiszen fél évet töltöttem Tokyoban ösztöndíjjal. Kint létem alatt rengeteg ismeretet szedtem fel az olcsó utazásról, szállásról hosszútávon, étkezési lehetőségekről (kulináris élménydömping olcsón), a japán emberekről, a nyelvi nehézségekről és a shinto vallásról. Mivel ösztöndíjjal szereztem a pénzt a kiutazásomra, így tippeket hasznos tanácsokat tudok adni ösztöndíjról (Campus Mundi). Japánon belül Honsút jártam be Tokyo-t majdnem mindent, Kyoto, Kamakura, Hakone, Mt. fuji környéke.

Tippeket tudok adni díjtalan belépésű épületekről, parkokról stb.