Kerekasztal

Stoppolásról A-Z-ig

Stoppos kisokos nemcsak stopposoknak

Az első hüvelykujj emeléstől a profi ride & jump-ig.
Stoppoltál már? Szeretnél stoppolni? Félsz stoppolni? Idegesítenek a stopposok? Vagy csak nem érted, hogy működik ez az egész?
Gyere, ülj le hozzánk, bízz bennünk, van pár jó sztorink…
Ez az a kerekasztal, ahol nem blogíró, könyvkiadó, Facebook-posztoló, pénzért okoskodó megélhetési utazók osztják az észt. Mi azért leszünk ott, hogy amit valaha is tanultunk úton-útfélen, megosszuk Veletek.

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Csonka Gábor (Vándorboy)

Vándorboy vagyok, nem áll tőlem messze a kalandozás. A korábbi életemben is ezt tettem, független rádióztam, Buddhista Főiskolán tanultam, világutazó lettem, majd ezen fesztivál létrehozója, működtetője vagyok, s egyébként túravezetőként dolgozom több cégnek is, 33 országba már csoportokkal is voltam.

Mivel 155 országban utaztam, utazásaimról, gondolataimról a blogomban olvashattok.
Mindig utaztam, stoppal, über low budget… aludtam sivatagban, dzsungelben, hegyekben a szunyoghálómban, hálózsákomban. Sátor nélkül. Having home nowhere, being home everywhere. De az én utamat követtem, épültem és tanultam belőle. Boldog voltam. Nem könnyű út, de stoppoláskor annyira feltöltődik az ember, hogy van a világon még segítőkészség, együttérzés, hogy ez 13 éven keresztül az úton tartott. Stopposként. Egyedül. Kíváncsian. Töltekezve.
Blogomban erről is írtam anno egy bejegyzést és mind a mai napig életem és emlékeim nagy része kötődik ehhez. Én nagyon örülök, hogy a fiatalok között is vannak, akik erre az útra lépnek. Őket szeretném inspirálni, bátorítani, mert érdemes elindulni az ismeretlenbe, hiszen az élet a komfortzónán túl kezdődik.

Szűcs M. Sándor

37. éve stoppolok. Igen még a múlt században, évezredben kezdtem, nyolc évesen. Volt, hogy pár évig hivatásos nemzetközi kamion és busz sofőrként gyűjtögettem az aszfaltcsíkokat, de ma már hagyom, hogy más vezessen helyettem.
Ahhoz képest mindig gyorsan haladok, ha azt vesszük, hogy háttal a célnak, arccal a segítség felé lájkolom a forgalomban résztvevőket.
Eddig mindig eljutottam oda ahova akartam.
Mindig jó helyen voltam ahhoz, hogy tapasztalatokat gyűjtsek.
Ha kíváncsi vagy néhányra, gyere el a kerekasztal beszélgetésre, hátha Te is gyűjtesz párat!

Facebook
Weboldal

Horváth Viktória (wonderbug.hu)

“Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.”

Úton lenni számomra azt jelenti, hogy mindig máshol érzem magam otthon. A szememet gyerekkorom óta csillogtatta a stoppolás gondolata. Pár éve már egyedül utaztam, mire rászántam magam, 2019 nyarán. A következő év elejéig sikerült 15.000 km-t bezsebelnem, benzinkúton, erdőben, különböző szállásokon és kamionokban maradva tölteni az éjszakákat. Két hét magyar pálya után fél év alatt 8.000 km-t tettem meg keresztül-kasul Új-Zélandon, hazaérve a magyar kultúrsokk pedig kiküldött random Barcelonába. Sok-sok százórányi stoppolás után értek az első negatív élményeim.

Az alternatív utazás egyik különleges műfajaként, a stoppolás által komplex önismeretre tehetsz szert, mert van benne minden. Kilépsz a megszokottból, és az is, aki megáll neked. Rábízod magad valami másra, amit nem te irányítasz. Szokatlan élethelyzetekbe kerülsz, furcsa találkozásokban veszel részt, és ezért az élményért nem is kell messzire menned. A szülőfalum végében lévő autópályára állandóan elzarándokolok egy finom kávéval, és néha útnak is indulok.

A stoppolás egy új perspektívát ad. Olyan emberekkel kerülsz egy autóba/térbe, akik egyik pillanatról a másikra megnyílnak és életük meghatározó történeteit kezdik el mesélni, te meg csak nézel, hogy ez az ember akár el is sétálhatott volna melletted az utcán. Nem tapasztaltam még ennél nagyobb bizalmat, mint amit idegen adhat egy másik idegennek, akár percek leforgása alatt.

Ha megszólított a téma, és szívesen kipróbálnád magad, de valami visszatart, vagy megosztanád a saját történeteidet, kérdéseidet, gyere el és beszélgess velünk! Addig pedig, ha van kedved, nézz be:

Instagram

Facebook

Blog