Kerekasztal

El Camino szemszögek

1. Vajon miért van egyre nagyobb igény a zarándokutakra (versus “sima” turistautak) – eleve mi a legalapvetőbb különbség?!
2. Miről is szól ez az egész? Mit keres egy “zarándok” a XXI. században?
3. Mi a legfontosabb a számára? A biztonság? A teljesítmény? A “rokonlelkek” az Úton?
4. Mik a Camino-zás árnyoldalai – vannak-e ilyenek egyáltalán? Mi az a “Camino Blues”?!
5. Hogyan hatnak az okoseszközök és a social media a zarándokutakra? Szükséges rossz? Áldás? Átok? – Kellenek-e és ha igen, hogyan használjuk okosan őket?
6. Mennyit változott a zarándoklat pár év alatt és mára miért inkább csak nevében az? Mennyien nem tudják azt sem, ki volt Szent Jakab?
7. Amikor hat év alatt megduplázódott a zarándokok száma, miképpen tudsz mégis elvonulni?
8. Miért jók vagy épp nem jók a Camino-s Facebook csoportok?
9. Miért gondolják az emberek azt, ha minden évben visszamennek az Útra, akkor majd az fogja megváltoztatni az életüket?

Szeretnéd feltenni a kérdéseidet, vagy észrevételed van a témával kapcsolatban? Írd meg nekünk az alábbi linkre kattintva! A beszélgetés során az általad beküldött témákról is szót ejtünk majd.

Kerekasztal előadói

Méreg Attila

Buen Camino! Jó utat! 

Minden peregrino, pilger, zarándok így köszön a másiknak az El Caminon. Voltam önkéntes is zarándokszállón, eről is tudok nektek mesélni. Érdekel, milyen 20 kilós táskával 7 hónapig az európai zarándokúton a bakancsot koptati, sokat sátrazni, a természettel kelni  és feküdni? Akkor gyertek el és hozzatok sok kérdést magatokkal, mi meg jól megválaszoljuk őket! A kerekasztalon akikkel összeülünk, biztos sok történetet megosztunk majd veletek. 

Kedves Annamária (Kedvesap)

Számomra a Camino igazi szerelem. Minden értelemben. 2016-ban legyalogoltam 900 kilométert a Francia Caminón. Azóta minden nyáron visszatérek Spanyolországba vagy Portugáliába Caminózni (még covidos időkben is). Minden utamon történtek apró csodák, melyekről szívesen mesélek. Camino Portugués, San Salvador, Primitivo, Camino dos Faros és Rota Vicentina (ez nem számít Caminónak, de gyönyörű).

„S mert vándor vagy, minden nap tovább kell menned az úton, mely egyetlen célod, tehát lelked és a lelkedben elrejtett isteni tartalom megismerése felé vezet. … Tovább kell menned, hiszen dolgod van. … Nem tudhatod, meddig élsz, s egyáltalán lesz-e időd, eljutni utad végcéljához, lelked és az isteni megismeréséhez? Ezért menj minden nap tovább, sebes lábakkal és szegényen is. Mert vándor vagy.” Márai Sándor

Matolcsi Zita

Matolcsi Zita vagyok, egyedül utazom. Bejártam az USA-t, Oroszországot, Törökországot és számos más országot is, megmásztam magas hegyeket, például a Triglavot. Legutóbb(a napokban tértem haza) a Caminot jártam, 1000 kilométert gyalogoltam, nem hagyományos módon, az én Caminom kicsit más volt, mint a megszokott.